Састанак подружнице матичне Српске централне библиотеке „Просвјета“ Фоча

У просторијама ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо у уторак 31. марта 2015. одржан је састанак подружнице матичне Српске централне библиотеке „Просвјета“ Фоча коме су присуствовали библиотекари из Фоче, Чајнича, Новог Горажда, Рудог, Вишеграда и Калиновика.

Повод за овај састанак је актуелна проблематика везана за најаву израде новог нацрта Закона о библиотечкој дјелатности, годишњи извјештаји о раду библиотека које покрива матична библиотека у Фочи, као и припреме за годишњи скуп библиотекара у Требињу.

Тим поводом прво је одржан састанак директора Народних библиотека, а потом и састанак библиотекара матичног подручја Фоча .

На састанцима је, између осталог, разматран рад, као и потребе и проблематика у реализацији програмских активности библиотека, а незаобилазна тема био је и нови нацрт Закона о библиотечко дјелатности.

Састанку у Рудом је предсједавала директорка Српске централне библиотеке „Просвјета“ Фоча г-ђа Славица Дивјак – Обреновић, која је упознала присутне и са новим рјешењима у нацрту Закона по коме би финансирање плата запослених у библиотекама Републике Српске, чији су оснивачи општине прешло са републичког на терет општинских буџета.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић је говорећи о актуелној проблематици и полажају библиотека у Републици Српској упознала присутне са Закључцима Друштва библиотекара РС, који се тичу новог нацрта Закона, али и упознала присутне са темама које су кандидоване за предстојећи семинар и годишњи скуп у Требињу.