Најбоља библиотека у Републици Српској

На 21. сусретима библиотекара Републике Српске одржаним у Вишеграду, у оквиру традиционалне манифестације „Андрићева стаза“, 27. јуна 2018. проглашени су добитници награде „Ђорђе Пејановић“ – најбоља библиотека, најбољи библиотекар и најбољи менаџер у Републици Српској за протеклу 2017. годину. Проглашење најбољих уприличено је на свечаном дијелу сједнице Друштва библиотекара Републике Српске, која је одржана у сали Дома културе у Вишеграду.

За најбољу библиотеку Републике Српске проглашена је ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо, за најбољу библиотекарку Јелена Јањић, библиотекар савјетник у Народној универзитетској библиотеци Бања Лука, а за најбоље менаџере у области библиотекарства награду „Ђорђе Пејановић“  добили су Биљана Ћелић из Мркоњић Града и Јован Цвјетковић из Бијељине.

У име Друштва библиотекара добитницима је честитала Стојка Мијатовић, председница Друштва библиотекара Републике Српске, образложивши да су овогодишњи добитници заслужено понијели ово престижно признање које носи име по Ђорђу Пејановићу (1878 – 1962), српском интелектуалцу, библиографу, просветару, оснивачу српских културних друштава и главном библиотекару Српске централне библиотеке у Сарајеву.

У име ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ награду је примио Предраг Остојић, директор библиотеке, који је у свом обраћању истакао да је ова библиотека у посљедњих неколико година урадила доста тога на подизању квалитета својих услуга отварањем званичне web и facebook странице, да је извршила дигитализацију завичајне збирке књига и фотодокументационог материјала, да је опремила читаонички простор, урадила простор за депо, помогла објављивање више књига младих аутора, али и  издања која својом садржином афирмишу Рудо, или говоре о његовој прошлости, да је организовала један веома успјешан научни скуп о Милошу Видаковићу и младобосанској књижевности и библиотечки фонд увећала за 3500 нових наслова.

„Свакако, да су чланови одбора имали то на уму када су једној малој библиотеци из Рудог додијелили ово значајно признање“, рекао је Остојић захваљујући се колегама библиотекарима, Друштву библиотекара Републике Српске и Одбору за додјелу награде „Ђорђе Пејановић“.

На свечаној академији посвећеној нашем нобеловцу Иву Андрићу, одржаној у великој сали Дома културе у Вишеграду добитницима награде свечано су уручуне и повеље „Ђорђе Пејановић“.