Објављена књига Рудо у Великом рату 1914 – 1918

[…]Описујући борбе за одбрану Рудог 1914. аутор је подигао још један споменик палим херојима Великог рата и успео да нас врати у време које је “декретима” било избрисано из колективног памћења генерација које су успеле да преживе време када су “живи завидели мртвима”[…]

( из рецензије проф. Ратка Вукелића)

Издавачка кућа “Свет књиге” из Београда недавно је објавила историјску студију “Рудо у Великом рату 1914-1918” историчара Предрага Остојића. Према ријечима аутора књига је настала као резултат дугогодишњег истраживања које је у неколико наврата било уобличено у појединачне студије: “Офанзивни горњодрински фронт – Из љетописа Рудог 1914-1918”, “Црногорска Санџачка војска на Горњодринском фронту 1915”, “Дух новог времена у Рудом, пред Велики рат”. Ова књига обогаћена је и великим бројем фотографија и докумената, објављених прих пут, што самој књизи даје велики значај. Рецензију књиге урадили су др Александар Животић са Института за савремену историју, дописни члан САНУ проф. др Мира Радојевић, историчар Ратко Вукелић. Подсјећамо да је Рудо прво ослобођено мјесто у Аустроугарској провинцији Босни и Херцеговини током Великог рата. У наставку дајемо изводе из рецензија:

[…]Посебна вредност овог рада је детаљан приказ ситуације на терену у подручју на коме се одвијају ратне операције у периоду августа-септембра 1914. са ненаметљивим извођењем закључака. Исто тако приказ дешавања на микро плану, као што је случај са првим ослобођеним местом у Босни и Херцеговини, Рудом, борбама обичних смртника, њиховим судбинама, с правом су дали овом раду један посебан значај. Ово није једини рад на ову и сличну тему, али је чињеница да је колега Остојић, са посебним осећајем за меру, успео да ову тему наметне за размишљање не само широј читалачкој публици, љубитељима историје, већ и колегама историчарима.[…] (из рецензије проф. др Мире Радојевић)

[…]Слободни смо да свесрдно подржимо објаљивање рукописа колеге Остојића у нади да ће публиковањем ове важне монографије, значајне не само за историју Првог светског рата и учешће црногорске војске у њему, већ и историју Србије, Црне Горе и српског народа, бити задовољена знатижеља доброг дела читалачке публике и дат нов допринос свеобухватнијем разумевању историје једног посебног и друштвеног феномена[…] (из рецензије доц. др Александра Животића)