Успјешно завршена Прва читалачка смотра

У Првој читалачкој смотри учествовало је више од педесеторо дјеце из двије школе са подручја Општине Рудо. Реализација ове манифестације почела је у марту ове године, и састојала се из низа активности које су учесници одрадили током ова три мјесеца. На завршној манифестацији, која се одржала у просторијама Дома културе, додјељене су захвалнице, поклони и награде учесницима,сарадницима и волонтерима.

Посјетиоци су могли да виде изложбу радова насталих у оквиру радионица спроведених са дјецом основношколског узраста: “Моје име глагољицом”, “Ја, ми, други”, “Књига у кутији за ципеле”, ” Причам ти причу”, “Како изгледају књижевни јунаци”, и кутак са радовима корисника дневног боравка за дјецу и младе са сметњама у развоју, али и да послушају интерпретације пјесмица из лектире у оквиру програма за Читалачку значку. Наша библиотека постала је богатија за 43 читалачка дневника, али и за скоро педесет нових пријатеља писане ријечи. Циљ ове манифестације био је да дјеци представимо књижевност на другачије начине, али и да подстакнемо оне три најважније вјештине које они посједују, а са зрелошћу их некако губе и потискују – игра, хумор и машта. Овом манифестацијом смо показали да Земља чуда заиста постоји, ако ми то желимо. Испуњени утисцима и са надом да ће се бар код ових учесника задржати љубав према књижевности, нестрпљиво очекујемо сљедећу годину и нове читалачку смотру. До тада, треба да, како каже Јохан Хојзинга, обучемо душу дјетета као чаробну кошуљу и мудрост дјетета претпоставимо мудрости човјековој. Посебну захвалност у организацији и спровођењу ове активности дугујемо ЈУ Центру за социјални рад “Рудо”, чији су корисници (из Центра за дневни боравак дјеце и младих са сметњама у развоју) неуморно и предано са волонтерима из Савјета младих Рудо, радили на припреми и изради поклона, које су добили сви учесници. Такође, захвалност дугујемо и Основној школи “Рудо” и Основној школи “Бошко Буха”, посебно наставницама Милани Ступић, Марини Ступић, Слађани Кастратовић, Бранки Тешевић и Ани Терзић, које су одржавали консултације и спровели овај програм са дјецом у својим школама.Такође, захваљујемо се волонтерима из Савјета младих Рудо на помоћи при организацији и помоћи у спровођењу радионица.

Награђени учесници и њихови читалачки дневници у двије категорије – најбољи написани читалачки дневник и најбоље илустровани читалачки дневник:

Други разред: значку Јован Јовановић Змај добила је Олгица Станишић, а титулу најбољег илустратора понио је Јован Ћировић 
Трећи разред: значку Бранко Ћопић добила је Ања Церовић, а титулу најбољег илустратора понијела је Тијана Бојанић 
Четврти разред: значку Десанка Максимовић добила је Марија Чолаковић, а титулу најбољег илустратора понијела је Ана Јеличић
Пети разред: значку Драган Лукић добио је Андреј Лазовић, а титулу најбољег илустратора понијела је Жељана Стикић
Шести разред: значку Александар Вучо добила је Амила Омерагић, а титулу најбољег илустратора понио је Дарко Газдић
Седми разред: значку Добрица Ерић добио је Александар Ћуповић
Осми разред: значку Вук Стефановић Караџић добила је Анђела Стикић, а титулу најбољег илустратора понио је Филип Симић
Девети разред: значку Иво Андрић добио је Милош Перишић

Титулу – најбољи рецитатор – понијели су Нина Мијушковић и Андреј Јањић

Читалачки дневници као и сав материјал са радионица налазе се у библиотеци и доступни су за читање и гледање.