Улога наше библиотеке у очувању и афирмацији културно-историјског насљеђа

Како би помогла у реализацији пројекта Савјета младих “Историја и култура Рудог”, наша библиотека омогућила је младим истраживачима и сарадницима на пројекту приступ Завичајном фонду и стручној литератури у којој би се могле пронаћи адекватне информација, али и теоријско-методолошки апарат за истраживање. Након успјешног предавања “Историја и култура Рудог”, одржаног у јулу ове године, учествовали смо и у осмишљавању и припреми материјала за креативно-едукативне радионице, одржане у периоду од 20. до 25. септембра.

“Данас је одржана наша прва креативно-едукативна радионица. Уз свесрдну подршку наших едукатора Сузана Васиц, Јована Остојић и Наталија Видаковић, а наравно и уз наше драге полазнике, успјели смо преточити мотиве из средњовјековне и народне традиције у украсне предмете и накит од глинамола. Упознали смо се различитим декоративним и магично-симболичким украсима, од геометријске орнаментике, до сложенијих стилизација биљних, животињских представа у народној умјетности. Као најраспрострањенији облик ликовног изражавања у народној умјетности, орнамент је највише исказан у текстилним рукотворинама, што смо и на примјерима са народне ношње и традиционалних употребних предмета могли да видимо. Такође, други тип мотива и симбола односио се на средњовјековне надгробне споменике – стећке, јер наша општина спада у богатије крајеве Босне и Херцеговине према број пронађених некропола. Имали смо прилику да се упознамо са мотивима клесаним у камену: спирале, розете, мачеви, крстови, стилизовани облици винове лозе, као и фигуралне представе – човјек са отвореном шаком, шака која држи мач, и друге њихове варијанте. Полазници радионица добили су пропратне материјале: фотографије репрезентативних стећака на територији општине Рудо и приказе слова босанчице – српског ћирилиског писма које се користило на подручју средњовјековне босанске државе. На овај начин, полазници су у изради предмета и накита могли да користе различите мотиве, али и да се опробају у писању старих облика ћириличних графема. Поред овог едукативног ђела, полазници су се упознали са практичном употребом материјала од којих се накит и предмети израђују. Научили смо нешто више о својствима глинамола и фимо масе, о кориштењу помоћних предмета у обликовању масе, те самој обради и завршној стилизацији и корекцијама. Наша друга радионица наставиће се у понеђељак, када ћемо ући у завршну фазу израде дијела накита и предмета које смо правили од глинамола, али и почети са усвајањем нове вјештине – рад са фимо масом, и другим рециклажним материјалом. У четвртак, 26. септембра, имаћете прилику да видите и купите оно што будемо направили у оквиру ових радионица на штанду Савјета младих, у оквиру Руђанског јесењег сабора, а сав новац ићи ће у хуманитарне сврхе. 

Захваљујемо се Библиотека Просвјета Рудо (Народна Просвјета) на фотографијама и подацима које смо добили из њиховог Завичајног фонда.
Сам пројекат при којем је имплементирана ова активност, подржан је од стране #ОпштинеРудо.
Општина Рудо”

(текст преузет за фејсбук странице Савјета младих Рудо)