“Моја седмица, моја година” – активности библиотеке у оквиру обиљежавања Дјечије недјеље

У оквиру обиљежавања „Дјечије недјеље“ у временском периоду од 07. до 13. 10.2019. године, наша библиотека реализоваће неколико активности, како би се укључила у културно-образовну и реакреативну вишедневну манифестацију, чији је носилац Центар за социјални рад Рудо – Дневни боравак дјеце и младих са сметњама у развоју, уз подршку других културно-образовних и јавних институција и организација (ОШ „Рудо“, Дјечије играонице „Невен“, ЦКПД „Просвјета“ Рудо, Савјета младих Рудо).

У уторак, 08. октобра планиране су креативно-едукативне радионице за дјецу млађег узраста – нижи разреди основне школе и вртић, и дјецу из Дневног боравка дјеце и младих са сметњама у развоју. У склопу ових радионица користићемо зидни стрип „Ивица и Марица“ који су направили наши мали читаоци Вук Ракић и Владимир Јоксимовић на радионицама које су се организовале у јулу у нашој читаоници. Ову причу у сликама користићемо као полазну основу, те ћемо у интеракцији са дјецом открити много детаља које је оригинална прича изоставила, али и омогућити дјеци да сами измаштају позорницу на којој ће се ова прича одиграти. Креативни дио радионице односи се на прављење позоришне сцене, кроз ту активности ученици ће упознати шта све чини једно позориште – од костима до сцене.

У вечерњем термину за дјецу старијег узраста планирано је да се у великој сали Дома културе прикаже филм „Алиса у земљи чуда“ из 2010. године. Овом приликом дјеца ће добити симболичне улазнице на којима ће се налазити информације о књижевном дјелу Луиса Керола „Алиса у земљи чуда“, занимљивости везане за пишчев живот и „живот“ његовог култног лика Алисе у популарној култури.

У овом периоду, у току радног времена библиотеке, посјетиоци ће моћи погледати радове са радионица рађених са дјецом у периоду од фебруара до септембра – позоришне кутије, ликовне радове, читалачке дневнике, али и погледати неке од вриједних књига са Дјечијег одјељења. Сви радови биће изложени у нашој читаоници.

Одредбама члана 51. Закона о дјечијој заштити Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ број 114/17 и 122/18), прописано је да се сваке године, прве седмице октобра, ради подстицања и организовања разноврсних културно-образовних, рекреативних и других манифестација посвећених дјеци и предузимања других мјера за унапређење развоја дјечије заштите, обиљежава „Дјечија недјеља“.