Свјетски дан књиге и ауторских права

Широм свијета 23. април обележава се kao Свјетски дан књиге и ауторских права. Установљен је 1995. године на Генералној конференцији UNESCO у Паризу, када га је прихватило око 80 нација, са намјером да уз помоћ издавача, писаца, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

Традиција обиљежавања Свјетског дана књиге знатно је дужа у Шпанији него у остатку света. Потиче из Каталоније, гдје је први пут обиљежен 7. октобра 1926. године, на дан рођења писца Мигела де Сервантеса. Неколико мјесеци касније, писац и уредник Висенте Клавел Андрес предложио је Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум изабере за Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а четири године касније та одлука је промијењена. Празник књиге постао је 23. април, датум када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир (Сервантес по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару).

Поводом обиљежавања Свјетског дана књиге, ЈУ Народна библиотека „Манојло Илић“ одобрава 50 % попуста на годишњу цијену чланарине.