Промоција књига “Врата од сунца” Драгана М. Папоњка и “Дивљи анђели” Радомира Раша Јагодића

    У суботу, 10.07.2021. године у Малој сали Дома културе, у оквиру Петровданских свечаности, одржана је промоција књига „Врата од сунца“ Драгана М. Папоњка и „Дивљи анђели“ Радомира Раша Јагодића. 

Тематика поетског циклуса у књизи „Врата од сунца“ како и  сам аутор истиче је средњи вијек, живот и културна прошлост на простору доњег тока Лима и горњег тока Дрине, данашњем  руђанском и вишеградском крају на ком је била бурна историјска прошлост, од Илира до Римљана, средњег вијека, новије историје па до данас. 

 […]Смењивале су се цивилизације, владавине и владари, и сви су оставили трагове живота и културе тих времена. Ницали су и нестајали градови, утврђења и друге грађевине… Ослањајући се на историјске изворе, а више на легенде, које су народу ближе и занимљивије, поетском имагинацијом градио сам слике тог минулог живота, са намером да га бар на овај начин приближим млађим нараштајима, указујући на животну суштину, која је у бити непромењива, а само се облици живота мењају и усавршавају.[…] (“Уместо предговора”  Драгана М. Папоњка) 

 Збирка изабраних пјесама Радомира Раша Јагодића је по ријечима рецезента проф. Милане Ступић, “необична и занимљива самим својим насловом и тематском структуром”. Садржи и пјесме надахнуте народним духом, здравице, дескриптивне пјесме о весељима и славама које су прожете религиским мотивима, лаким и “народским”.

[…]Атмосфера коју носи Јагодићева поезија таква је да, проводећи читаоца кроз меланхолична и “тамна” стања главних јунака(историје, филозофије, сликарства), на послетку обасја тренутком хуманизма код најмрачнијих стања или узвишеним спокојем душе[…] ( Из рецензије  “Између чежње,страха и наде” проф. Милане Ступић)

[…]Јагодић је интересантан не само по својој обликовној разноврсности и чудесном лексичком богатству него и по ерудитивној основи својих неодољиво сугестивних асоцијација и опсервација, пјесник нам износи читаво богатство истинских пјесничких вреднота. Од археистичких евокација преко конкретних и сликовних огледа о најдубљим разлозима људске егзистенције, о физичком животу и метафизичким питањима, па до понирања у тајне мора, космоса и читаве васељене, а све у смислу тражења божанске свјетлости[…]( Из рецензије “Војвода од свјетла” проф.Милијане Бојић) 

Издавач књига је ЈУ Народна библиотека “Манојло Илић”, а обје књиге штампане су у 500 примјерака.