Одржана промоција књиге “Жалосна радост” Јоване Лазовић

У недељу, 11.07.2021. године у оквиру Петровданских свечаности одржана је промоција књиге “Жалосна радост” Јоване Лазовић. Мала сала Дома културе била је премала да прими све заинтересоване суграђане који су жељели да присуствују промоцији.

Овај првенац младе професорице српског језика и књижевности настајао је како она каже слушајући и записивајући приче о догађајима који се не смију заборавити, догађајима у периоду између 1992. и 1995. године, у вријеме када је у Босни и Херцеговини трајао тзв. Одбрамбено-отаџбински рат.

О роману су говорили рецезенти проф. др Саша Кнежевић и проф. Анђела Плакаловић.

У наставку доносимо дио из рецензија: 

[…]Природна и лако објашњива човјекова потреба да остави траг иза себе добија посебну ноту  када ту потребу осјети неко други. Сретна околност јесте ако тај Други није био непосредни свједок догађаја, него је о њима слушао, са њима одрастао, уз њих плакао, или се смијао само да опет не би заплакао. У суштини тиме је стечена довољна дистанца, вишњићевска рекао бих, која омогућава аутору да догађаје и своје јунаке поетизује бар у оној мјери у којој приповједача читамо као другог[…] ( Из рецензије “Све што је близу шумом је далеко” проф. др Саше Кнежевића) 

[…]Главни ликови романа, ратни војници руђанске дивизије, рат приказују кроз непосредна свједочанства. У главни ток романа уводи нас свезнајући приповједач упознајући нас са ликовима, јасним и тачним просторним и временским одредницама, и то када се више није могло назад, а напријед се морало. До детаља нас упознаје са осјећајем страха, неизвјесности, хладноћом импровизованог рова и ноћне страже, глађу и изможденошћу духа и тијела. Лазовићева је слушала, записивала, преписивала. Памтила је муком изговорене ријечи преживјелих којима је рат узео све. Свој дневник јецаја и неухватљивих и растрзаних мисли на крају је преобликовала у роман[…] (Из рецензије “Коме је горе-мртвима или живима” мср Анђеле Плакаловић) 

Издавач романа је ЈУ Народна библиотека “Манојло Илић”. Штампан је у 500 примјерака.

????????????????????????????????????