Промоција романа “Још се прича поред Лима” Весне Југовић

У петак,17. марта 2023. године у малој сали Дома културе одржана је промоција романа “Још се прича поред Лима” ауторке Весне Југовић. О роману су говорили аутор Весна Југовић и професор књижевности, рецензент и новинар Биљана Комарица.

Роман “Још се прича поред Лима” заснован је на истинитој причи о љубави Иванке Бебе Солдатовић и Радмила Лавренчића, првог директора ФАП-а. Уједно причу о њиховој љубави, прати и прича о рађању и развоју, али и останку Фабрике аутомобила у Прибоју.

Аутор романа, Весна Југовић истиче да је ово исповијест из прве руке о тој љубави, о којој се “још прича поред Лима”. Кроз њу читалац сазнаје много тога и о оном времену, идеологији, политичком режиму, вредносном систему, природи те вишенационалне заједнице.

“Мој мотив је био да остане писани траг о овом дивном човеку, без кога би, сигурна сам, овај град изгледао другачије. Јер, да је он поклекао, пред понудама, па и уценама, ФАП не би остао у Лимској долини. Зато је Радмило “награђен” и робијом, а ја сам покушала овом књигом да му се бар делом, као Прибојка и бивши радник ФАП-а одужим, за оно што је учинио за фабрику и овај град.”, рекла је ауторка романа, Весна Југовић.