“ПОГРОМ. КЊИГА ДРУГА, КОЛОНА” – НЕНАД МИЛКИЋ

Од добитника годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за најбољи роман за 2020. годину представљамо нови роман “Колона” – роман о Крајини, замишљен као наставак романа “Кости”.

Роман “Колона” је наставак приче о породици Ковачевић. Роман о новијој историји Крајине описаној у причи која прати кретање двије наизглед одвојене, али у многим тачкама сличне колоне.

Овим путем исказујемо посебну захвалност господину Ненаду Милкићу јер се роман “Колона” већ увелико налази на полицама наше библиотеке, и што смо међу првим библиотекама које су добиле примјерак књиге.

[…]Патња српског народа 1995. године, али и пола века раније, вешто је спакована и сублимирана, онако андрићевски, да ће и онај који нема било какво предзнање о геноциду и покољу Срба у НДХ, имати јасну слику о каквим се злоделима радило. Остајаћете без текста читајући “Колону” питаћете се да ли је могуће да су на стотине хиљада људи остављени тек тако да нестану са простора који су настањивали вековима, да њихови животи не вреде ама баш ништа, да се таква зверства дешавају између људи на прагу 21. века. Срце ће вам убрзано куцати, уста ће вам се једноставно осушити, кнедла ће вам застајати по неколико пута у грлу…Ово дело се чита у даху, готово одједном. И што је још важније, тера на дубоко размишљање и преваспитавање[…] ( Из рецензије О роману “Колона” Александра Радонића)