Добродошли у

ЈУ Народна библиотека „Манојло Илић“

ЈУ Народна библиотека „Манојло Илић“ представља културну установу са дугогодишњом традицијом на подручју општине Рудо. Библиотека се налази у самом центру града, у просторијама Дома културе, и дјелује у оквиру библиотечке мреже на подручју које покрива матична библиотека у Фочи.

Током свог вишедеценијског постојања и рада библиотека је мијењала називе. У документима из 1939. год. помиње се „Читаоница и књижница Соколске чете Соколовићи“ у Рудом. Од 1960. год. свој рад наставља у оквиру Дома културе, све до 1998. године, када је издвојена из истог и званично регистрована као самостална установа Народна библиотека „Просвјета“ Рудо.

Године 2011. регистрована је као ЈУ Народна библиотека „Просвјета“, да би пред крај 2019. године покренута инцијатива да билиотека понесе име по по учитељу Манојлу Илићу, једном од најзаслужнијих људи што је у Рудом 1910. године основана Читаоница и књижница. Манојло Илић је био и иницијатор оснивања одбора „Просвјете“ у Рудом. Као просвјетни радник и хуманиста оставио је неизбрисиве трагове у важном периоду историје овог мјеста. ЈУ Народна библиотека „Манојло Илић“ од јуна 2020. године званично добија садашњи назив.

Библиотека располаже фондом од око 25.000 књига, међу којима корисници могу наћи широк спектар школских наслова, белетристике, стручних књига и осталих садржаја. Посебну вриједност у књижном фонду представља завичајна збирка која је дигитализована. Библиотека посједује и легат професора Војислава Топаловића.

Библиотека је организатор разних догађаја као што су промоције књига, изложби и других врста јавних приказивања које могу да пруже грађанству ширу слику о активностима библиотеке.

Основне организационе јединице Библиотеке су:

 

  • одјељење за одрасле читаоце
  • одјељење за дјецу
  • мултимедијална читаоница за дјецу и одрасле

Народна библиотека“Манојло Илић“ тренутно има 5 запослених радника. Рад библиотеке регулисан је Законом о библиотечко-информационој дјелатности Републике Српске, а надлежно министарство је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Оснивач библиотеке је општина Рудо, која покрива дио материјалних трошкова неопходних за њен рад.

Картице

Чланова

Сваки члан наше библиотеке има своју картицу на којој се води евиденција о преузетим књигама.

Висок квалитет

Књига

Рестаурациом смо успјели да сачувамо велики квалитет старих књига док увијек набављамо нове књиге високог квалитета

Број

Књига

Библиотека располаже фондом од око 25.000 књига, међу којима корисници могу наћи широк спектар школских наслова, белетристике, стручних књига и осталих садржаја.

Промоције

Књига

Библиотека је организатор разних догађаја као што су промоције књига, изложби и других врста јавних приказивања које могу да пруже грађанству ширу слику о активностима библиотеке.